PREZENTACIJA ISTRAŽIVAČKIH PROJEKATA NA 8.(14.) SAVJETOVANJU HRVATSKOG OGRANKA MEĐUNARODNE ELEKTRODISTRIBUCIJSKE KONFERENCIJE


Na Osmom savjetovanju HO CIRED-a, 4. do 6. lipnja 2023., inicirana je nova platforma, s ambicijom da bude tradicionalna, prikazivanja aktualnih projekata fakulteta i znanstveno-istraživačkih institucija za potrebe distribucijskog sustava.

Tako je naše Savjetovanje dobilo još jednu dimenziju – koju na savjetovanjima svjetskog CIRED-a pokrivaju brojni RIF forumi (Research and Innovation)!

Poslije uvodnog izlaganja Anđelka Tunjića, inicijatora ovog prezentacijskog sklopa, izloženo je šest projekata i jedan priručnik.

SUPEER~ Sustav za upravljanje potrošnjom u kućanstvima prezentirala je Minea Skok iz Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP),Istraživanja i razvoj rješenja naprednih mreža na FER-u“ izložio je Tomislav Capuder s zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, o projektu „mEPS - Istraživanje i razvoj smart-grid punionice za električna vozila“ i o „ASPEMS - Aktivnom sustavu za pohranu električne energije i stabilizaciju elektroenergetske mreže govorio je Damir Jakus sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Krešimir Fekete s osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) prikazao je projekt Distribucijska elektroenergetska mreža s velikim udjelom aktivnih kupaca“, a Rene Prenc s riječkog Tehničkog fakulteta (RiTeh)Ekspertni sustav za praćenje i analitiku rada HVAC sustava“.


Na kraju su Mario Protulipac i Jelena Kljaić Šebrek iz „WYG Savjetovanja“ predstavili priručnik „Priprema i upravljanje EU financiranim projektima u distribucijskom elektroenergetskom sustavu“, nastao kroz „Pilot projekt uvođenja naprednih mreža“ u okviru ugovora „Podrška vanjskih stručnjaka za upravljanje projektom i administraciju u provedbi pilot projekta ugradnje napredne mreže HEP ODS-a“. Napomenimo da je na taj aspekt vanjske podrške već ukazano na seminaru „Pilot projekt uvođenja naprednih mreža HEP ODS-a“, koji je HO CIRED održao 2021.

[Z. Ton.]