KONFERENCIJA CIRED 2023, RIM – NAPREDNE MREŽE I ODRŽIVA ENERGIJA


U Rimu je od 12. do 15. lipnja održana 27. međunarodna konferencija o distribuciji električne energije ( https://www.cired2023.org/ )

Cired konferencija pruža platformu za stručnjake iz akademske zajednice, industrije i operatora distrbucijskih sustava sa svrhom razmjene najnovijih istraživanja, saznanja i najboljih praksi iz područja distribucije električne energije. Primarni cilj CIRED-a je promicanje razvoja učinkovitih, pouzdanih i održivih distribucijskih mreža.

Glavne teme konferencije su bile:

  • Otpornost – Ulaganja u obnovu i digitalizaciju mreže u cilju osiguranja visoke razine usluge i u ekstremnim vremenskim prilikama
  • Interaktivnost – Evolucija uloge operatora distribucijskog sustava u zelenoj tranziciji u cilju osiguranja pristupa i međusobne interakacije svih dionika u tranziciji
  • Održivost - smanjenje utjecaja elemenata mreže na okoliš kroz stalne inovacije


Veliki broj radova obrađivao je područja integracije obnovljivih izvora energije, elektrifikacije prometa i primjenu naprednih tehnologija poput umjetne inteligencije i strojnog učenja.


Na konferenciji je sudjelovalo preko 1600 učesnika iz 62 zemlje svijeta, a iz Hrvatske su bila prisutna 23 stručnjaka iz tvrtki: HEP ODS, HOPS, HERA, Končar, EIHP, FER i FESB.

U sklopu rada konferencije ukupno je odobreno i predstavljeno 880 radova. Od više radova iz Hrvatske, posebno je bio zapažen rad iz područja pogona srednjenaponskih nadzemnih vodova: „Solving the Problem of Woden Poles Ignation due to Insulator Contaminatio – In Theory and Practice“ autora Domagoja Miluna, Dinka Marijana i Josipa Srdanovića iz HEP ODS-a.

Pripremili: Anđelko Tunjić i Renato Ćućić (HEP ODS)