VRIJEDNO DJELO ŽELJKA CEROVEČKOG


Naš cijenjeni član iz HEP ODS-a Željko Cerovečki, u suradnji s Andrijom Jurkijem, sastavio je „Upute za pravilno pisanje službenih dokumenata“ koje objavljujemo kao moguću pomoć svima u dvojbi i kao poticaj nastojanjima normativnog korišenja hrvatskoj jezika.

 

Željko Cerovečki diplomirao je 1979. godine Elektroenergetiku na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu i od diplome neprekidno radi u Elektri Zabok. Gotovo cijeli radni vijek proveo je na poslovima projektiranja, izgradnje i održavanja elektroenergetskih postrojenja, a posljednjih četvrt stoljeća prvenstveno na poslovima izrade, pripreme  i realizacije planova investicija te tehnološkog razvoja.

 

Tijekom četrdesetogodišnjeg rada susretao se s različitim službenim dokumentima, susrećući se s riječima i izrazima koji ne pripadaju hrvatskome standardnom jeziku ili se pogrešno upotrebljavaju. To ga je ponukalo da sredinom 2018. počne pisati neke natuknice koje bi, prvenstveno inženjerima, mogle  pomoći  pri pisanju službenih dokumenata. U tom radu pridružio mu se mladi profesor hrvatskoga jezika Andrija Jurki i tako su tijekom posljednje tri godine od natuknica nastale ove Upute.


HO CIRED podupire promicanje čistoću hrvatskog jezika u javnoj uporabi. Objavljivanjem ovih Uputa pridružujemo se obilježavanju UN-ovog Međunarodnog dana materinskog jezika i Danima hrvatskog jezika Sabora RH.

 

Nadamo se da će „Upute za pravilno pisanje službenih dokumenata“ duboko upućenog stručnjaka HEP ODS-a doprinijeti i ciljevima nedavno oživljenog Tehničkog odbora TO E1 Hrvatskog zavoda za norme: „Nazivlje u području elektrotehnike“ i pripremama prijevoda Međunarodnoga elektrotehničkog rječnika namijenjenog normizaciji te dogovoru o nazivlju u električkoj znanosti i tehnici, uporabi u tehničkom jeziku i literaturi, u izobrazbi, u tehničkim specifikacijama i u komercijalnoj razmjeni.

 

„Upute za pravilno pisanje službenih dokumenata“ možete preuzeti ovdje.

 

[Z. Ton.]