ODGOĐENO 26. ZASJEDANJE CIRED-A.

Zasjedanje Međunarodne elektrodistribucijske konferencije pripremljeno je održati, po ustaljenom bijenalnom ritmu, u Ženevi od 21. do 24. lipnja 2021. godine. Cijeli vremenski plan priprema za Zasjedanje odvijao se i dovršavao prema tom terminu: pisanje i recenziranje referata, organizacija tehničke izložbe, stručni sastanci i društvena događanja. Iz Hrvatske je prihvaćeno osam referata.

Međutim, razmah COVID-a i posljedične epidemiološke mjere po svijetu dovele su u pitanje održavanje Zasjedanja, kao i drugih sličnih svjetskih skupova, u tradicionalnom obliku fizičkog, osobnog sudjelovanja.

Široka anketa koju je proveo organizator zasjedanja - ovaj puta je to londonsko Udruženje inženjerstva i tehnologije (IET) - među potencijalnim sudionicima ovog kao i prošlih zasjedanja o alternativi održavanja: da li u zakazanom lipanjskom terminu s posljedičnim prebacivanjem na virtualnu platformu ili pomaknuti ga prema očekivanoj imunitetskoj sigurnosti za personalno okupljanje - rezultirala je izrazitom prednošću za personalni skup. Temeljem takvog ishoda, i suglasnošću relevantnih odbora, odlučilo je Upravno vijeće CIRED-a (Directing Committee) prebaciti 26. zasjedanje na jesen: u termin od 20. do 23. rujna.

Time je za jesenje zasjedanje odgođeno i plenarno proklamiranje novog Statuta CIRED-a.

Dodajmo da je i prva CIRED-ova izvaneuropska radionica „Napredna elektrodistribucija za održive i brzo razvijajuće gradove“ koja je zakazana u Šangaju 26. – 27. listopada 2020. (sa prihvaćenih gotovo 700 referata: jedan i iz Hrvatske), pa odgođena zbog epidemijske situacije na 4. – 5. ožujka 2021., sada prebačena na 2022. godinu.

[Z. Ton.]