Položen 35 kV podmorski kabel Podgora – Hvar


Na dionici otok Hvar–Podgora zaposlenici HEP ODS-a 3. studenoga položili su novi 35 kV podmorski kabel duljine 12.260 metara i težine oko 180 tona. Polaganje podmorskog energetskog kabela koji se proteže od mjesta Bogomolja na otoku Hvaru do mjesta Čaklje u Općini Podgora odradili su djelatnici splitske Elektrodalmacije na čelu s Hrvojem Jelićem, voditeljem projekta i inženjerom gradilišta Josipom Maršićem.

O radovima koji su prethodili polaganju voditelj projekta je rekao:

- Ovo je najdulji podmorski kabel za koji su zaposlenici HEP ODS d.o.o. napravili svu pripremu i položili ga samostalno, što ovom projektu daje poseban značaj. Položeni kabel je 35 kV trožilni u mokroj izvedbi s EPR izolacijom, integriranim optičkim vlaknima i prvi takav položen isključivo HEP-ovim „snagama“. Vrlo zahtjevna bila je priprema i premotavanje kabela s broda koji ga je dovezao na obalu, a potom i s obale na trajekt polagač. Naime, za ovu prigodu specijalno su izrađena dva čelična kaveza težine 16 tona u koje je skladištena ova iznimna količinu kabela. Kabel je proizvela njemačka tvrtka NSW koja ga je brodom transportirala do Splita. Dug je 12260 metara i težak oko 180 tona. Do sada su se za slične duge dionice angažirale inozemne kompanije tako da je zadovoljstvo odrađenim veliko.

–Novi podmorski kabel na potezu Podgora – Hvar zamijenio je stari dotrajali 35 kV jednožilni kabel, nedovoljnog presjeka, tipa XHE 48/35 3X1X50/16 mm2, koji se protezao od mjesta Čaklje (napajan iz TS 35/10 kV Podgora) do uvale Mala Pogorila na otoku Hvaru (KK 35 kV Mala Pogorila). Bio je položen 1992. godine u dužini od 12054 metara, a radi učestalih kvarova i skupih popravaka izvađen je iz mora 2014. godine.

Ovom vezom omogućit će spajanje postojeće TS 35/10 kV Podgora s TS 35/10 kV Bogomolje čija je izgradnja u planu kako bi se osigurali uvjeti za kvalitetnu opskrbu istočnog dijela Hvara čiji se konzum (potrošnja električne energije) kontinuirano povećava. Povećanjem pouzdanost opskrbe istočnog dijela otoka Hvara omogućiti će se daljnji gospodarski i turistički razvoj tog dijela otoka.

Polaganje hvarskog kabela provodi se u sklopu projekta rekonstrukcije i izgradnje podmorskih kabela HEP Operatora distribucijskog sustava d.o.o. kojim se stvaraju uvjeti za sigurnu opskrbu potrošača u turističkim područjima te dugoročna održivost i razvoj otoka, kao i podizanje standarda života te zadržavanje stanovništva na otocima.

(Izvor: HEP Info)