Položen kabel 20 kV između otoka Silbe i Premude



Postavljanjem novog podmorskog kabela 20 kV Silba – Premuda na području Elektre Zadar dugoročno je riješeno pitanje opskrbe električnom energijom stanovnika Premude. Problemi s opskrbom nastali su, podsjetimo, zbog kvara, odnosno oštećenja koje se dogodilo 24. veljače na dionici udaljenoj približno četiri kilometra od otoka Silbe i na dubini od 70 metara. Stanovnici otoka Premude, koji su radijalno napojeni sa Silbe, od tada su se električnom energijom opskrbljivali uz pomoć agregata.​ Pretpostavlja se da je oštećenje kabela nastalo kao posljedica ribarenja ili sidrenja ribarskih brodova. Postojeći je bio star 50-tak godina i više puta je popravljan pa je logično bilo polaganje novog.

Po dojavi o kvaru HEP ODS d.o.o. interventno je krenuo u nabavu materijala i pripremu za polaganje kabela. Radovi su s obzirom na duljinu trase bili nešto zahtjevniji (8 podmorskih spojnica), a po njihovom završetku trebalo je pričekati i dobro vrijeme. Mjesto ulaska kabela na pučinskom otoku Premuda prilično je nepristupačno, što je stvaralo probleme pri iskrcaju opreme i strojeva za izradu priobalne zaštite.

Kabel je proizvođača ELKA D.D., a njegova vrijednost je oko 5 milijuna kuna. Kad se tome dodaju troškovi građevinskih radova i polaganja, investicija iznosi ukupno 6,5 milijuna kuna. Za naglasiti je da je cjelokupna investicija (materijal i znanje) hrvatsko, što daje dodatnu vrijednost cijelom poslu.

-Elektra Zadar i otočani Premude sada mogu biti mirni jer sljedećih 50-ak godina ne bi trebali imati nikakvih problema u opskrbi, ističe Hrvoje Jelić, koordinator u Centru za terenske aktivnosti Elektrodalmacije Split, dodajući kako je postavljanje svakog podmorskog kabela složen posao, a pogotovo ovog koji je dugačak gotovo 8000 metara, što su obavili zaposlenici Elektrodalmacije Split TJ 4 kao i HEP-ovi kooperanti.

 

Silba Premuda

 Izvor slika: HEP d.d. – Sektor za korporativne komunikacije