Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanja i priznanja istaknutim pojedincima iz svih područja javnog djelovanja, a u prigodi obilježavanja Dana državnosti.

„Vaši su uspjesi prije svega izraz domoljublja jer ste svojim radom pridonijeli jačanju ugleda Hrvatske te poticanju izvrsnosti i širenju pozitivnih vrijednosti našeg društva“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović, dodavši kako se dodjelom odlikovanja i priznanja izražava zahvalnost i poštovanje prema naporima i odricanjima koji su urodili rezultatima i iznimnim uspjesima odlikovanih u različitim područjima.

Za osobite zasluge za gospodarstvo Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića odlikovani su gospodin mr. sc. Josip Lebegner i gospodin mr. sc. Kažimir Vrankić.  Njihov je doprinos , pored ostalog , vezan za uspjeh HEP-a na u sporu  protiv Republike Slovenije  na Međunarodnoj  arbitraži  za NE Krško.

Nakon što je Hrvatska elektroprivreda d.d. (HEP) u studenome 2005. pokrenula međunarodnu arbitražu protiv Republike Slovenije radi nadoknade štete zbog neisporučene električne energije iz Nuklearne elektrane Krško (NEK), Međunarodni arbitražni Tribunal za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) sa sjedištem u Washingtonu objavio je 17. prosinca 2015. konačni pravorijek. Na temelju pravorijeka Republika Slovenija mora isplatiti HEP-u 43,1 milijuna eura za neisporučenu električnu energiju iz NEK-a u razdoblja od 1.7.2002. do 19.4.2003. godine. Republika Slovenija je do kraja siječnja 2016. u cijelosti ispunila svoju obvezu prema HEP-u. U ovom kompleksnom i dugotrajnom sporu, izradu energetskih, ekonomskih  i pravnih  uporišta su koordinirali  i  dijelom pripremali mr.sc. Kažimir Vrankić dipl.ing. (u funkciji voditelja Tima za NE Krško, člana Uprave HEP-a i Direktora nadležnog Sektora za strategiju i razvoj)  i mr.sc. Josip Lebegner, dipl.ing. (u funkciji voditelja Tima za NE Krško, rukovoditelja Službe za nuklearne elektrane i pomoćnika direktora Sektora za strategiju i razvoj). HN20190627189695 577x420

DSC 3212