Prezentacije HEP-a i FER-a, te ELES-a i HOPS-a na konferenciji „Smart Grid viewed from the regional cooperation perspective“

Konferencija „Smart Grid viewed from the regional cooperation perspective“, koju su zajednički pripremili hrvatski i slovenski europarlamentarci Davor Škrlec i Franc Bogovič, održana je 28. studenog 2017. u Europskom parlamentu u Bruxellesu.
european20parliament2

Svrha konferencije bila je predstaviti i promovirati međuregionalne projekte u području naprednih mreža te predstaviti dobru suradnju između Slovenije i Hrvatske. Organizirali su ga predstavnici političkih skupina u Europskom parlamentu: Zelenih/ Europskog slobodnog saveza (Greens/EFA) u i Europske pučke stranke (EPP) te mreža mladih europarlamentaraca (EU40).

Konferenciju je otvorio hrvatski europski poslanik dr.sc. Davor Škrlec, predstavnik Greens/EFA. Sljedili su pozdravi koordinatora u Odboru za industriju, istraživanje i energiju Europskog parlamenta (ITRE): Krišjānisa Kariņša iz EPP i Claude Turmesa iz Greens/EFA. Uvodni dio Konferencije zaključen je govorom Jerzy Buzeka, predsjednik ITRE.

Sljedile su prezentacije dva projekta općeg interesa (PCI) koji su sufinancirani sredstvima EU (CEF fonda Connecting Europe Facility): NEXT-E i SINCRO.GRID.

NEXT-E projekt je konzorcija energetskih kompanija iz šest srednjoeuropskih zemalja, među njima i HEP, a predstavio ga je Domagoj Puzak iz HEP-a. Radi se o projektu postavljanja brzih i ultrabrzih punionica električnih vozila uzduž europskog TEN-T koridora.
SINCRO.GRID projekt je hrvatskih i slovenskih operatora prijenosnog odnosno distribucijskog sustava: hrvatskog HOPS-a i HEP ODS-a te slovenskog ELES-a i SODO, a predstavio ga je voditelj projekta mag. Simon Tot iz ELES-a. Radi se složenom projektu učinkovitijeg korištenja postojeće prijenosne i distribucijske mreže te osiguravanja kapaciteta za prihvat injekcije iz obnovljivih izvora proizvodnje bez nove izgradnje mreže.

Hrvatske i slovenske razvojno-istraživačke projekte prezentirali su dr.sc. Tomislav Capuder i dr.sc. Hrvoje Pandžić s FER-a odnosno dr.sc. Mihael Mohorčič i dr.sc. Dušan Gabrijelčič iz Instituta „Jožef Stefan“.

Po prezentaciji ova dva projekta sudionicima Konferencije su se obratili predstavnici Europske komisije: Beatrice Coda, iz Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA), Anna Colucci iz Opće uprave za energetiku (DG ENER) i Alex Volkery iz Opće uprave za mobilnost i promet (DG MOVE).

Sljedila je zajednička rasprava o izloženim temama, a Konferenciju je zaključio slovenski europski poslanik Franc Bogovič iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke/kršćanskih demokrata (EPP).

Prezentaciju Domagija Puzaka „ E-mobility Cohesion Project. NEXT-E “ možete ovdje preuzeti, a prezentaciju dr.sc. Tomislava Capudera i dr.sc. Hrvoje Pandžića

„ Smart Grid Projects at FER “ ovdje preuzeti.

Prezentaciju „SINCO.GRID-a“ Simona Tota i Mate Lasića možete preuzeti ovdje.