Europski parlament usvojio je smjernice za novi iskorak energetske evolucije

 

eu parlament odlukaDana 17.01.2018. Europski parlament je utvrdio stavove o smjernicama za obnovljive izvore energije i za energetsku učinkovitost te Uredbu o upravljanju. Predstavnici zemalja članica EU u velikoj mjeri podržavaju parlamentarne prijedloge, jer oni šalju važan signal za politiku s obnovljivim izvorima energije i stvaraju veću jasnoću postupanja za zemlje članice, kao i razvidnost za investitore u energetskom sektoru. Drži se kako se iskorak ogleda u pozivu Europskog parlamenta zemljama članicama EU za povećanjem udjela obnovljivih izvora energije u podmirenju ukupne potrošnje energije u EU.

 

Prema narečenoj parlamentarnoj odluci, udjel OIE u nacionalnim energetskim sustavima bi u 2030. godini trebao dostići razinu od najmanje 35%. To predstavlja povećanje u odnosu na 27% sukladno dosadašnjem opredjeljenje Europskog vijeća i Europske komisije.

Prva mišljenja stručnjaka pozitivno ocjenjuju prijedloge, kao i konkretnost načela za oblikovanje nacionalnih mehanizama potpore rastu udjela OIE. Prije svega, dobro je da države članice mogu birati između tehnološki specifičnih i tehnologijski neutralnih natječaja za ulazak u kvote, kao i imati mogućnost stvoriti posebne propise za male energetske subjekte i kućanstva kao proizvođače. Na obveznost i odgovornost svih sudionika ukazuju i odredbe kojima se od proizvođača traži da dostave petogodišnji plan ulaganja, kao i plan proizvodnje uz polaganje jamstva za ozbiljnost sudjelovanja.

U tom kontekstu, posebno je važno da države članice dostave svoje nacionalne energetske i klimatske planove do početka lipnja 2019. godine i to u obliku i sa sadržajem iz kojih će biti razvidni ostvarivi putovi rasta udjela obnovljivih izvora energije za ispunjenje cilja 2030. godine. Pozitivno gledište o načelima objedinjavanja obnovljivih izvora energije s mrežom, je pregled obveza izvješćivanja država članica o primijenjenim mjerama prilagodljivosti (fleksibilnosti) energetskog sustava, na primjer mjere za smanjenje udjela neprilagodljivih preostalih opterećenja.

 

Zaključno

 

Danas usvojenim odlukama Europski parlament odmah ulazi u pregovore o njihovom usvajanju s Europskim vijećem i Europskom komisijom, a pregovori trebaju biti dovršeni do kraja 2018. godine.
Smjernica o obnovljivoj energiji (RED) i Uredba o upravljanju postavit će esencijalne temelje europskog zakonodavstva za razvoj i integraciju obnovljivih izvora energije nakon 2020. godine. S obzirom na nedostatak nacionalno obvezujućih ciljeva do 2030. godine, regulatorni okvir upravljanja EU i nacionalni energetski i klimatski planovi (NEKP) predviđeni u njemu, igraju ključnu ulogu u osiguravanju pravovremenih investicijskih odluka za postizanje europskih energetskih i klimatskih ciljeva.

U Osijeku, 22. siječnja 2018. godine.

                                                                                              Pripremio: Damir Karavidović, dipl.inž.