Završeno Peto savjetovanje Hrvatskog ogranka Međunarodne elektrodistribucijske konferencije

Osijek, 23. svibnja 2016.

Peto savjetovanje Hrvatskog ogranka Međunarodne elektrodistribucijske konferencije (HO CIRED) održano je od 15. do 18. svibnja 2016. u Osijeku.

Generalni podupiratelj Savjetovanja bio je HEP d.d., zlatni je bio Končar-Elektroindustrija d.d. a srebrni su bili Dalekovod d.d. i Schneider Electric d.o.o.

Svečanost otvorenja, s preko 400 sudionika ispunjenoj velikoj dvorani Vikarijata Đakovačko-osječke nadbiskupije, uzveličala su dva vrijedna jubileja.

Prije 90 godina u gradu uz Dravu službeno je puštena u pogon prva i za to vrijeme velika električna centrala. Tako je, naime, započela na hrvatskom istoku javna proizvodnja i distribucija električne energije, što je bio povod za projekciju kratkog i atraktivnoga filma pod nazivom “90 godina Elektroslavonije”.

Druga obljetnica vezana je uz desetljeće od utemeljenja HO CIRED-a.

Dobro je podsjetiti i kako je posljednje ovakvo savjetovanje, uoči osamostaljenja hrvatskoga ogranka, održano također u Osijeku 2006. godine.

Prema riječima Kažimira Vrankića, predsjednika HO CIRED-a, ove godine okupio se hrvatski energetski klaster predstavnika stupova hrvatske energetike. – Svrha savjetovanje je da se što bolje upoznaju svi akteri čiji je posao vezan uz elektrodistribucijsku djelatnost. Danas u elektroenergetskom sustavu dominiraju pojmovi kao regulativa, restrukturiranje, odvajanje opskrbne djelatnosti, konkurentnost, isplativost, obnovljivi izvori, pametni gradovi i pametne mreže, energija uravnoteženja. Izgleda kao da se u svim tim nabrajanjima klasična inženjerska struka potiskuje u drugi plan, a tehnički zahtjevi na distribucijskoj i prijenosnoj mreži postaju sve složeniji. No najbolji stručni odgovori na ove tehničke zahtjeve nalaze se upravo u referatima što će ovih dana biti prezentirani, zaključio je mr. Vrankić.

- Velika pitanja uvijek se otvaraju oko obnovljivih izvora energije, a na njih upravo ovakvi skupovi daju najmjerodavnije odgovore. Zato mi iz Ministarstva gospodarstva pratimo takve skupove vrhunskih stručnjaka i pokušavamo uključiti njihove zaključke u naše dugoročne strategije, napomenuo je Tomislav Panenić ministar gospodarstva RH.
I Ivan Vrkić, gradonačelnik Osjeka zahvalio se organizatorima i sudionicima tog, kako je kazao, eminentnoga skupa jer u ovoj hrvatskoj tami oni su ti koji proizvode i pronose svjetlost. Osijek je sretan grad, jer je već 90 godina elektrificiran, bez čega ne bi bilo ni razvoja ni Osijeka kakav je danas. Povrh toga, naglasio je gradonačelnik, Osijek je jedini hrvatski grad koji u jednoj gimnaziji ima čak dva nobelovca, pa je i to posve dovoljan razlog da se ovako pametni ljudi dođu pokloniti onima koji su stvarali svijet.

- Elektroslavonija je dio HEP ODS-a i meni jedno od najdražih distribucijskih područja u sustavu elektrodistribucije. Želim vam reći kako je HEP ODS na prekretnici, da se ove godine događaju velike stvari – od restrukturiranja, preko novih regulativa sve do odvajanja Javne usluge Opskrbe, tako da nam predstoje burna vremena i jako puno posla. Nadam se da će kolege, koji ovdje sjede, a većina je iz distribucije, svojim referatima pridonijeti uspješnosti kako bi sve što nam predstoji obavili na najbolji način. HEP ODS je tvrtka u sastavu HEP grupe koja vodi brigu o distribuciji električne energije na području cijele Hrvatske, a kroz planove svojih investicija vodimo računa i o zaštiti hrvatskih proizvođača, hrvatskih proizvoda i hrvatske pameti. Kolegama iz Elektroslavonije čestitam 90. godišnjicu postojanja. Oni jesu jedna od mlađih elektri u Hrvatskoj, ali Slavonija je podsjetimo u vrijeme Domovinskoga rata mnogo pridonijela, zato se posebno zahvaljujem gospodinu Karavidoviću, doajenu elektrodistribucije u Slavoniji i citiram njegove riječi kako je Elektroslaovnija biser u ogrlici HEP-a , kratko se nazočnima obratio Željko Šimek prvi čovjek HEP ODS-a.

Danijel Ilić, direktor Elektroslavonije kao domaćin pozdravio je ugledan skup. Kazao je kako današnji stručnjaci Elektroslavonije, primjenom tehničko tehnoloških inovacija nastavljaju dobru tradiciju svojih prethodnika, o čemu svjedoče punionice elektromobila i sunčane elektrane smještene na poslovnim objektima Eletroslavonije. Dodao je kako se veliki broj obnovljivih izvora energije u podmirenju bruto potrošnje najsnažnije ostvaruje na području distribucijske mreže o kojoj skrbi Elektroslavonija, o čemu svjedoči i činjenica da je do danas na mrežu Elektroslavonije priključeno 387 proizvodnih objekata povlaštenih proizvođača sa snagom obnovljivih izvora energije od 26,5 megavata, što je na razini instalirane snage jednog plinsko turbinskoga agregata u Termoelektrani toplani Osijek, a njihova godišnja neto proizvodnja od 120 GWh podmiruje ukupno 11% potreba svih kupaca Elektroslavonije.

- Zahvaljujem se na vašoj pozornosti i od srca želim da boravak u našem gradu bude urezan u vaša najljepša životna sjećanja, istaknuo je direktor Ilić zahvalivši se također Sektoru za tržišno marketinšku strategiju HEP-a d.d. na čelu s Vlatkom Kamenić Jagodić i njezinim suradnicima za pomoć u realizaciji uspješnoga video uratka i, naravno, Damiru Karavidoviću, koji je pristao preuzeti ulogu domaćina u njemu.

U glazbenome dijelu nastupio je zlatni osječki ženski Vokalni ansambl Brevis na čelu s dirigenticom Antoanetom Radočaj-Jerković uz klavirsku pratnju Davora Dedića.

Za ovogodišnje savjetovanje prihvaćeno je 149 referata, koji su tri dana raspravljani u zbijenoj satnici u dvoranama Hotela Osijek u sedam studijskih odbora HO CIRED-a.

Referati su pripremljeni u okviru preporučenih tema.

U Studijskom odboru 1, čiji je opseg interesa obuhvaćen kao „Mrežne komponente“, dane su tri preporučene teme: (1) nove tehnologije i tehnička rješenja, (2) pogon i održavanje
i (3) sigurnost i zaštita okoline. Za Savjetovanje je iz problematike tih tema prihvaćeno 35 referata.

U SO2, naslovljenim „Kvaliteta električne energije i elektromagnetska kompatibilnost“, dano je pet preporučenih tema: (1) kvaliteta električne energije, (2) regulacija kvalitete električne energije, (3) ekonomske značajke, (4) elektromagnetska kompatibilnost i (5) sigurnost. Prihvaćeno je i razmatrano 12 referata.

U SO3, koji pokriva područje „Vođenje, zaštita, procesna informatika i telekomunikacije“ bilo je šest preporučenih tema: (1) vođenje pogona distribucijskog sustava, (2) zaštita u distribucijskom sustavu, (3) automatizacija u pogonu distribucijskog sustava, (4)
zahtjevi pred informatičkom i komunikacijskom tehnologijom, (5) zaštita procesnih i mjernih podataka u prikupljanju, prijenosu, pohrani i korištenju i (6) standard IEC 61850 u naprednoj primjeni. Iz problematike tih tema prihvaćeno je i razmatrano 33 referata.

U SO4, naslova: „Distribuirani izvori i učinkovito korištenje električne energije“, dane su tri preporučene tema: (1) iskustva i trendovi u distribuiranoj proizvodnji energije, (2) održiva niskougljična opskrba energijom i (3) Smart City. Prihvaćeno je i razmatrano 10 referata.

U SO5, koji obuhvaća „Razvoj sustava“, dane su tri preporučene teme: (1) metode za prognoziranje opterećenja, potrošnje i proizvodnje električne energije, (2) planiranje i (3) planovi razvoja i izgradnje. Prihvaćeno je i razmatrano 18 referata.

U SO6, „Tržište električne energije i regulacija“, dano je pet preporučenih tema: (1) regulacija i razvoj tržišta električne energije, (2) Izazovi operatora distribucijskog sustava, (3) mjerenje električne energije i upravljanje mjernim podacima, (4) utjecaji distribuiranih izvora na distribucijsku mrežu i (5) Energetska učinkovitost i upravljanje potrošnjom. Na te je teme prihvaćeno i razmatrano 32 referata.

U SO7, koji obuhvaća splet „Distribucijski sustav i okoliš“, dane su četiri preporučene teme: (1) Regulativa u području utjecaja distribucijskog sustava na okoliš, (2) Utjecaji distribucijskog sustava na okoliš, (3) Planiranje i pogon distribucijskog sustava u zaštićenim područjima i (4) Primjena GIS-a i ostalih naprednih tehnologija u ekološki prihvatljivom planiranju distribucijskog sustava. Prihvaćeno je i razmatrano 9 referata.

Najbrojnija po prihvaćenim referatima bila je središnjica HEP ODS-a s prihvaćena 22 referata, a od distribucijskih područja Elektra Zagreb sa 16 referata, pa Elektroslavonija s 14 i Elektroprimorje s 13 referata.

Ovaj stručni dio Savjetovanja upotpunjavala je tehnička izložba postavljena u svim hotelskim raspoloživim prostorima. Izlagale su 24 tvrtke. Tri su tvrtke usmeno prezentirale neke istaknute teme iz svog djelokruga.

Savjetovanje je obogaćeno i vrlo interesantnim stručnim izletom „Energetskoj cjelini Mitrovac“ u središtu Baranje – u „Belju“: najvećoj poljoprivrednoj kompaniji u sustavu „Agrokor“ koncerna – koja obuhvaća proizvodnju bioplinskog i kogeneracijskog postrojenja i sunčane elektrane te potrošnju mitrovačke farme, staklenika i naselja. Izlet je zaključila posjeta beljskim vinskim podrumima.