Održano I. Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore


Od 10. do 13. lipnja u Budvi je održano I. Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore s ciljem razmjene znanja i iskustava o zajedničkim problemima zemalja regije u razvoju tehnologija te reorganizaciji i modernizaciji distribucije električne energije.

Savjetovanje je organizirano pod pokroviteljstvom međunarodnog CIRED-a, a okupilo je preko 350 sudionika iz cijele regije, među kojima su bili i predstavnici HEP-Operatora distribucijskog sustava.

Stručni rad Savjetovanja odvijao se u šest stručnih komisija, u okviru kojih je prezentirano preko 80 radova, dok je prateća izložba okupila preko 30 tvrtki. Predstavnici HEP ODS-a prezentirali su 16 referata u nekoliko različitih studijskih komisija.

Savjetovanje je svečano otvorio državni tajnik u Ministarstvu energetike i rudarstva Crne Gore, Loran Mohamed, a prisutne je pozdravio i predsjednik CK CIRED Crna Gora, Goran Kovačević. Pozdravni govor održao je i predsjednik hrvatskog ogranka CIRED Anton Marušić, istaknuvši važnost Savjetovanja kao mjesta okupljanja svih stručnih i znanstvenih inovacija te unaprjeđenja distribucijskih sustava.

„U Hrvatskoj trenutačno imamo 1GW priključenih obnovljivih izvora energije na distribucijskoj mreži te ta brojka raste iz mjeseca u mjesec“, naglasio je Marušić i pozvao sve sudionike da se svojim radovima priključe 9. Savjetovanju HO CIRED koje će se održati u Solaris Šibenik, od 25. do 27. svibnja 2025. godine.