PREDSTAVLJENA NOVA PRAVILA O PRIKLJUČENJU NA DISTRIBUCIJSKU MREŽU


U prostorijama Hrvatske gospodarske komore 6. listopada održana je tematska radionica na kojoj je Ivan Burul iz HEP ODS-a predstavio nova Pravila o priključenju na distribucijsku mrežu.

 

U novim Pravilima o priključenju na distribucijsku mrežu došlo je do izmjena postupaka priključenja kojih sada umjesto tri ima četiri.  To su: 1. Priključenje krajnjih kupaca i kupaca s vlastitom proizvodnjom koji se dijele na jednostavno i složeno priključenje, 2. Priključenje proizvođača i operatora skladišta energije gdje je najveća novost prethodni postupak priključenja (izrada EMP-a), 3. Posebni postupci priključenja (jednostavna obavijest, KVP do 50 kVA, posebna zona, fazna gradnja), 4. Ostali postupci priključenja (povećanje priključne snage, promjene na priključku, gradilišni, privremeni ili povremeni priključak).

 

Od ostalih novosti raspravljalo se o Operativnom ograničenju korištenja priključne snage proizvođača i potrebi pokusnog rada elektrana koji više nije potrebno provoditi za proizvodna postrojenja s instaliranom snagom manjom ili jednakom od 50 kVA.

 

Pravila je predstavio Ivan Burul iz Odjela za pristup mreži HEP ODS-a, a u raspravi i odgovorima na  pitanja zainteresiranih još su sudjelovali voditelj Službe za strateško upravljanje imovinom u HEP ODS-u Hrvoje Jelić i direktor Sektora za upravljanje imovinom HEP ODS-a Krešimir Ugarković.

 

Radionici se odazvalo stotinjak zainteresiranih gospodarstvenika koji su vrlo aktivno sudjelovali u raspravi.

 

Preuzeto s INFO HEP-a; datum objave:9.10.2023

 

Autor teksta i fotografija: Andrea Lovrinčević

 

slika 1 Slika 2