ELEKTROMOBILNOST U PRVOM PLANU


Ekektrični promet jedna je središnjih tema na glavnim europskim skupovima ove jeseni. Nametnuo se kao novi potrošač (kao, s druge strane, distribuirani izvori) koji tehničko-tehnološki problematizira sve aspekte distribucijskog sustava, i novu energetiku u cjelini.

Značaj elektromobilnosti potenciran je „Strategijom niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu“ donesenu 2. lipnja 2021.

Prema „Strategiji“, oko trećina ukupnog voznog parka trebala bi biti na električni pogon do 2050. S obzirom na sadašnje zaostajanje Hrvatske razumljiva je pažnja prema ovom sektoru.

Na ovogodišnjem EU Sustainable Energy Week (online !) održavaju ENTSO-E i E.DSO krajem listopada tematsko zasjedanje "Electric vehicles and the future of the Power system", s ciljem rasprave kako elektromobilnost pomaže EU paketu „Spremni za 55“ (Fit-for-55“). Glavne se obavijesti nalaze na https://www.edsoforsmartgrids.eu/eu-sustainable-energy-week-2/ i https://eusew.eu/policy-conference-2021.

Drugi je događaj Osmi simpozij „Elektromobilnost koji se održava u Ljubljani sredinom rujna. Ovaj skup je jedan od najstarijih u svijetu, sa svjetski renomiranim predavačima. O cilju simpozija kaže njegov glavni organizator Primož Lemež: “Većina nevladinih organizacija zalaže se za zabranu prodaje svih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem u Europi do 2035. Mislim da je prekasno. Zalažem se za 2030. godinu i zabranu vožnje svim automobilima s emisijom CO2 do 2040. Ako to uspiju u Norveškoj do 2025., ne znam zašto drugi to ne bi mogli učiniti pet godina kasnije? "

O simpoziju može se pogledati na https://emobility.si/8_simpozij/ a program na https://emobility.si/8-simpozij-program/

[Z. Ton.]