ELEKTROSLAVONIJA U DOMOVINSKOM RATU


„ELEKTROSLAVONIJA U DOMOVINSKOM RATU. Civilni ratnici svjetla i topline u pobjedi nad mrakom i studeni“ monumentalno je djelo Damira Karavidovića koje sažima život Elektroslavonije u razdoblju od osnutka Hrvatske elektroprivrede 1990. do integracije elektroenergetskog podsustava hrvatskog Podunavlja u matični hrvatski sustav 1997. godine. Težište je na ratnoj povijesti od rujna 1991. do sredine 1992., tijekom koje je Karavidović obnašao dužnost direktora Elektroslavonije i voditelja kriznog štaba HEP-a za sve energetske djelatnosti na području Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema (vršeći istovremeno i dužnosti zapovjednika Samostalnog pričuvnog voda Elektroslavonije s pripadnošću Zboru narodne garde, kasnije Hrvatskoj vojsci). Ova je monografija dakle primarno svjedočanstvo iz dana konstituiranja hrvatske države, nezaobilazno djelo neke buduće dubinske povijesti. Posebna je vrijednost što se knjiga ne ograničava samo na energetski sustav nego integralno obrađuje povijesna događanja, ljude, prostor i infrastrukturu.

knjiga

Ta će se širina pristupa i obrade najbolje razaznati iz sadržaja knjige.

Knjiga je formata 28x21 cm, tvrdo uvezana, 430 stranica, sa više od 200 ilustracija: grafikona, shema, fotografija – često je jedna ilustracija originalna montaža nekoliko slika, ima oko 140 priloga – koji su prvorazredna dokumentacija. Nakladnik je HEP ODS d.o.o. i DP Elektroslavonija Osijek.

„ELEKTROSLAVONIJA U DOMOVINSKOM RATU“ bit će predstavljena na 7.(13.) savjetovanju Hrvatskog ogranka CIRED-a – pa će to biti prigoda za opsežniji prikaz.

[Z. Ton.]