Održana je PRVA GLOBALNA RASPRAVA VODEĆIH OPERATORA DISTRIBUCIJSKIH SUSTAVA


Prva globalna rasprava vodećih Operatora distribucijskih sustava mrežno je održana 26. – 27. siječnja 2021. na temu „Potpora ODS-ova globalnoj energetskoj tranziji – investicije i oporavak poslije Covid-19“. Organizirali su je E.DSO, EPRI i Eurelectric, sa sudjelovanjem govornika iz Europe, Kine, Indije, Rusije i Amerike. Cilj je stvoriti globalnu platformu za iscrpnu razmjenu iskustava i znanja između voditelja distribucijskih sustava i referentno polazište za razmatranja tijekom 2021. godine.

Program zasjedanja može se preuzeti ovdje, a izlaganja prvog i drugog dana klikom na poveznicu.

Najinteresantnije izlaganje odnosilo se na studiju „Connecting the dots: Meeting the distribution grids investment challenge and enabling the 2030 targets“ čiji su rezultati objavljeni 14. siječnja. Ovdje su sažetak studije i studija.

Glavni su naglasci te studije, koju je načinio Monitor Deloitte u suradnji s s E.DSO:

- Europske distribucijski sustavi moraju hitno povećati troškovno učinkovita ulaganja u cilju prilagođavanja sve više dekarboniziranim, decentraliziranim i digitaliziranim elektroenergetskim sustavima

- Očekuje se da će utjecaj na cijene električne energije i mrežne tarife biti marginalan i da će ga u konačnici nadmašiti ušteda troškova u srednjoročnom razdoblju povećanom proizvodnjom iz OIE (70% iz SE i VE na razini distribucije) i modernizacijom sustava (obnova mreže, e-mobilnost, napredni potrošači i tehnološki napredak)

- Studija također uključuje detaljne investicijske planove deset promatranih zemalja te daje argumentaciju za njihovo prihvaćanje u okviru Europskog zelenog plana.

[Z. Ton.]