Govor predsjednika HO CIRED-a na otvaranju 13. savjetovanja HRO-CIGRE

Na 13. savjetovanju HRO-CIGRE, 05.11.2017. u Šibeniku nazočnima se obratio predsjednik HO-CIRED-a Kažimir Vrankić:

Poštovani domaćine,

Poštovane kolegice i kolega,

Pozdravljam vas u ime HO CIRED-a , hrvatskog ogranka svjetske elektrodistribucijske konferencije

U ovoj dvorani je koncentracija energetskih stručnjaka svih profila, od tehnike, ekonomije , prava, zaštite okoliša, poslovnih ljudi,, kao i predstavnika Vlade RH i državnih institucija nadležnih za energetiku i okoliš. Ovo je najbolje mjesto za predstavljanje problematike hrvatske energetike, ali i za predlaganje rješenja.DSC 1628

Prošle godine HO CIRED imao je sličan reprezentativan skup u Osijeku, sa 400 sudionika. Formirani su korisni zaključci i do slijedećeg Savjetovanja 2018.g. u Opatiji, biti će potrebno utvrditi stupanj implementacije.

Kako opisati stanje elektroenergetike; Zarobljeni smo u rigoroznom tumačenju EU direktiva glede energetike , zaštite prirode i okoliša kao i u njihovoj primjeni. Možemo reći kako taj neuravnotežen pristup, izostanak dogovora koji bi trebao voditi ka općem interesu , ali i regulatorno administrativno birokratski autizam postaje ograničavajući faktor razvoja Hrvatske.

U kritičnim situacijama s kakvim smo se počeli susretati prošle zime i ljeta, sa vrlo niskim odnosno visokim temperaturama , kad mnoge države ograničavaju izvoz, smanjuje se mogućnost uvoza električne energije, o kojoj postajemo sve ovisniji.

A raspoloživost proizvodnih jedinica i dostatnost snage i energije unutar RH postaje sve manja.

Mnoge termolektrane su izašle iz pogona, druge će izaći nakon 1.1.2018.g., za očekivati je pritiske na promjenu uvjeta rada postojećih hidroelektrana. Uvjeti za gradnju novih elektrana odnosno hidroelektrana  postaju sve strožiji , gotovo nemogući, čime se smanjuje konkurentnost i odbijaju investitori , a državi izmiču značajni makroekonomski učinci.

Referentan primjer nam je susjedna Slovenija; primjenjuje istu EU ragulativu kao Hrvatska , ali operacionalizira je na nacionalan i racionalan način. Primjerica , uzvodno na Savi su izgradili šest hiidroelektrana samo u zadnjih 15 godina.

DSC 1612

Sada je u postupku izrada Strategije energetskog razvoja RH. Ona bi trebala biti platforma za postavljanje nacionalnih interesa u energetici, a svi relevantni bi je trebali podržavati i proaktivno sudjelovati u njenom provođenju.  

Referati sa ovog Savjetovanja bi mogli biti pragmatični temelji za izradu i provođenje Strategije.

Čestitam HO CIGRE na tradicionalno dobroj organizaciji Savjetovanja i želim uspjeh Savjetovanju.