Konačna presuda međunarodne arbitraže u sporu HEP-a protiv Slovenije oko NE Krško

Krško Vrankić Andreis Lebegner 2015 12 18

Presuda je to koju je Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (International Centre for Settlement of Investment Disputes – ICSID), sa sjedištem u Washingtonu, donio jučer, 17. prosinca.

U svojoj odluci Tribunal je presudio da Republika Slovenija mora platiti HEP-u štetu od približno 20 milijuna eura, pripadajuće kamate (polugodišnji EURIBOR + 2%), koje s obračunavaju od 1. srpnja 2002. godine te 10 milijuna američkih dolara za odvjetničke i druge troškove koje je HEP imao u pravnom procesu. Protiv pravorijeka ove arbitraže nije dopuštena mogućnost žalbe.

Podsjetimo, slovenski ELES je krajem srpnja 1998. godine iskopčao dalekovode od Nuklearne elektrane Krško prema Zagrebu, nakon što je Vlada Republike Slovenije Uredbom izvlastila HEP, oduzevši mu njegov pedeset-postotni osnivački udio u toj elektrani. Uslijedili su višegodišnji pregovori, koji su krajem 2001. godine rezultirali potpisivanjem Međudržavnog ugovora o NE Krško, brisanjem svih međusobnih potraživanja do 30. lipnja 2002., uz dogovor da će ponovna isporuka započeti najkasnije do 1. srpnja 2002. godine.

Spor pred ICSID-om pokrenut je još prije deset godina. HEP je, naime, 4. studenog 2005. putem odvjetničkih društava Hunton&Williams iz Washingtona i Andreis&partneri iz Zagreba, predao zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka protiv Republike Slovenije, tvrdeći da je pretrpio štetu jer je, umjesto jeftinije električne energije iz NE Krško, morao angažirati skuplje vlastite elektrane te koristiti skuplji uvoz.

Od tada su obje strane izmijenile veliki broj pisanih podnesaka te je ispitano više od 20 svjedoka tijekom četiri saslušanja u Parizu. Nakon što je 2009. godine Arbitraža utvrdila pravnu utemeljenost HEP-ovog zahtjeva, zadnjih šest godina vodila se pravna bitka oko utvrđivanja visine HEP-ove štete. Cijela presuda, na 160 stranica, javno je dostupna na internetskim stranicama ICSID-a. Cjelokupni pravni postupak u HEP-u vodio je Sektor za strategiju i razvoj HEP-a d.d.

„Zadovoljni smo konačnom presudom Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova, posebno zato jer je pravni spor trajao deset godina. Želim napomenuti kako s našim slovenskim partnerima u Nuklearnoj elektrani Krško uspješno surađujemo i vjerujemo kako će se ta suradnja i dalje razvijati na obostrano zadovoljstvo Hrvatske i Slovenije“, izjavio je danas Perica Jukić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

Na snimci:
Najzaslužniji za pozitivan ishod međunarodne arbitraže: odvjetnik Leo Andreis, Kažimir Vrankić, direktor Sektora za strategiju i razvoj i Josip Lebegner, pomoćnik direktora Sektora za strategiju i razvoj HEP-a d.d. ispred arhivirane dokumentacije vezane za spomenuti spor