Govor predsjednika HO CIRED-a na otvaranju Savjetovanja HO CIGRE-a

Poštovane kolegice i kolege, cijenjeni uzvanici, poštovani domaćine

Pozdravljam vas ispred HO CIRED-a, stručne udruge koja je komplementarna HO CIGRI.

Nekad smo na savjetovanju pokazivali istostranični trokut:energija ekonomija ekologija. Danas se težište u elektroenergetskoj djelatnostipomiče sa tehnike i energetike prema regulativii njenoj implementaciji. U nizu napornih zadaća i povećanih troškova koja sa sobom nosi regulativa, ima i poneka dobra vijest; primjericeHEP više nije odgovoran za sigurnost opskrbe Hrvatske. Odgovorno je tržite ma što to značilo. Jer do prije nekoliko godina događalo se da HEP kupuje el. energiju po 100 a prodaje po 50 da bi pokrili dijagram opterećenja i da bi svi u Hrvatskoj imali struju.

Na europskoj razini obnovljivi izvori pritišću fosilne i nuklearne elektrane, brojne elektrane se zatvaraju, nove se manje grade,rigorozni okolišni kriteriji blokiraju gradnju ili čine gradnju hidroelektrana znatno skupljom. Rauba se postojeći klasični proizvodni sustav kojemu je nametnuto da bezrezervno servisira hirovite i privilegirane obnovljive izvore. Jedan od izuzetaka je susjedna Mađarska koja gradi dva nuklearna bloka po 1200 MW.

U neposrednoj budućnosti, možda za desetak godina, kad izraubane, amortizirane klasične elektrane budu zatvaranezbog neisplativosti ili pak strožih okolišnih kriterija, a nove se ne grade jer više ništa novo kratkoročno gledano kao nije isplativo, spoznaja realnosti će biti frustrirajuća.Nova se elektrana ne gradi preko noći, nećemo imati vremena za sanaciju stanja kad prepoznamo potrebu za klasičnim elektranama. Kako će se tad voditi elektroenergetski sustav? Pojmovi kao Obnovljivi izvori, Smart grid i Smart city daju svoj doprinos, ali nisu rješenje.

Stoga ovo Savjetovanja CIGRE-a, kao i Savjetovanje CIRED-a u proljeće slijedeće godine u Osijekuimaju zadaću davati odgovore na ove teme važneza funkcioniranja svih sastavnica elektroenergetskog sustava.

HO CIGRI čestitam na organizaciji ovog Savjetovanja, a svim sudionicima želim uspješan rad.

mr.sc. Kažimir Vrankić