Održan je seminar “ENERGETSKA TRANZICIJA I TARIFE ZA PRIJENOS I DISTRIBUCIJU ELEKTRIČNE ENERGIJE”


Prezentacije sa seminara su  na : https://www.ho-cired.hr/seminar-energetska-tranzicija-i-struktura-tarifa-za-prijenos-i-distribuciju-elektricne-energije-prezentacije

 

U organizaciji HO CIRED-a, HEP ODS-a d.o.o. I  HRVATSKE KOMORE INŽENJERA ELEKTROTEHNIKE, 23.11.2023.g. Održan je seminar  “ENERGETSKA TRANZICIJA I TARIFE  ZA PRIJENOS I DISTRIBUCIJU ELEKTRIČNE ENERGIJE”

Za navedeni seminar pokazan je velik interes. Broj nazoćnih sudionika je bio oko 100.   Na otvaranju nazočnima se obratio Lohorko Wagman, koordinator aktivnosti u organizaciji Seminara, Davor Sokač ispred HEP ODS-a I  HO CIRED-a .

 

Ciljevi i potrebe EU-a za hitnim smanjenjem ovisnosti o fosilnim gorivima nameću kao rješenje pojačanu integraciju obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sustav. Osim toga, u elektroenergetskom sustavu i na tržištu električne energije javljaju se novi sudionici kao što su aktivni kupci (vlastita proizvodnja i samoopskrba), energetske zajednice građana i zajednice obnovljivih izvora (dijeljenje energije), postrojenja za skladištenje energije kao i punionice električnih vozila. Dosadašnji način korištenja mreže naočigled se mijenja, zbog čega je jasno kako klasični volumetrijski kaskadni pristup određivanju tarifnih stavki za prijenos električne energije i tarifnih stavki za distribuciju električne energije više ne može odgovoriti na sve izazove energetske tranzicije. Na seminaru se raspravljalo o utjecaju novog načina korištenja mreže na prihode operatora sustava, uređivanju njihovog korištenja mreže i sudjelovanja na tržištu električne energije, mogućoj pravednijoj strukturi tarifnih elemenata i tarifnih stavki za prijenos odnosno distribuciju električne energije, uvođenju tarifnog elementa snage i tarifnog elementa za energiju predanu u mrežu te potrebnog regulatornog tretmana troškova energije za pokriće gubitaka u mreži.